Att välja rätt är inte bra nog.

Vi lever i en tid där vi i flera avseenden kan välja bland så mycket att detta sannolikt alltid kommer finnas bättre alternativ där ute. Väljer vi “fel” står vi ansvariga för vår egen misär. Väljer vi rätt blir vi ändå missnöjda över vad som finns där ute.

Tillhör du den lyckliga skaran människor som lever i en värld av överflöd och med möjlighet att läsa detta står du säkerligen också där du står som en konsekvens av ett oändligt antal val. Din religösa övertygelse eller livsfilosofi kan innehålla en idé om att allt som hänt dig är förutbestämt och att alla val du tror du gjort på förhand redan gjorts av en annan kraft. Jag tror inte på det. Jag tror på den fria vilja och att de val du faktiskt gör faktiskt är grundade hos den egna individen. Huruvida vi har en fri vilja är däremot en annan fråga, eller hur nollställda vi kan vara i vårt beslutstagande. Som min goda vän en gång frågade mig, “kan man tvinga sig själv att tycka om något?”

Och såvitt jag vet kan man inte tvinga sig själv att tycka om något. Man kan acceptera saker och ting, men med en vetskap om att det finns något bättre där ute kommer detta sannolikt ligga och gnaga hos oss tills vi glömt det. Frågan är då om det alltid finns en säker vetskap om att det INTE finns något bättre för oss där ute? Jag tror inte det heller, speciellt nu när många av oss har så många val att det inte under en livstid ens går att utvärdera alla. Vilken är den bästa deodoranten för dig? Har du provat alla? Inte? Använder du inte deodorant överhuvudtaget? Vill du att jag slutar ställa dumma frågor?

Även om vi lyckats göra ett val kan detta också bli objektivt dåligt. Vi har alltså inte bara ansvar inför att välja rätt, vi har också ett ansvar att inte välja fel. Vi kan ha en känsla av att inte ha valt rätt precis som vi kan ha en känsla av att vi har valt fel. Problemet är att dessa känslor inte är absoluta och kan förändras över tid. Det rätta beslutet vi tar idag kan visa sig vara fel beslut imorgon. Detta är både fantastiskt och hemskt på samma gång, och kan bidra till mycket oklarhet om vad vi egentligen skall göra i vårt liv. Så vad är då lösningen på allt detta? Var dynamisk i dina val; tillåt dig själv gå på magkänsla, utvärdera ditt beslut emellanåt och ta därefter kanske ett nytt beslut.