Viljestyrka och hjärnmuskler

Viljestyrka är som vilken muskel som helst; träna den så kommer den bli starkare.

När det kommer till det vi har möjlighet att påverka genom våra handlingar torde beteendeförändringar och att bryta vanor var något av det svåraste vi kan ta oss an. Att bryta en dålig vana, subjektivt eller objektivt, är ofta förknippat med motstridiga känslor. Du kan ha en stort tilltro till din egen förmåga att förändra ett givet beteende, men du anser det inte särskilt viktigt att bryta vanan. Likaså kan du har noll tilltro till dig själv i förändringsprocessen gällande en livsavgörande vana.

Men när allt kommer till kritan, när allt fluff är bortskalat, är det din envishet viljestyrka och disciplin som avgör huruvida du klarar att bryta vanan eller inte. Värt att komma ihåg är att om du spenderar viljestyrka i ett avseende, exempelvis på sluta röka, blir det svårt att samtidigt försöka gå ner i vikt. Viljestyrka är en förbrukningsvara, det går att spendera den. Men det går också att göra viljestyrkan starkare.

Det börjar ske magiska saker när vi tar svåra beslut som vi är nöjda med. Ett rätt beslut kan inleda en snöbollseffekt där goda val avlöser varandra genom det faktum att du tagit ett rätt beslut. I processen med att bryta en vana behöver vi rada upp ett antal rätta beslut för att vi ska kunna anses vara på väg mot något bättre. Men även om vanan är svårbruten finns det något mer värdefullt i processen där vi tvingas rada upp svåra val. Känslan av att kontinuerligt ta beslut du är nöjd med ökar din självkänsla och kan nästan jämföras med en form av eufori. För så stärkande är det. Är du nyfiken på hur det känns att rada upp flera bra beslut är det första steget föga förvånande att ta ett rätt beslut, något jag är säker på att du i något avseende kan göra redan idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.