Stress, fett och socker

När stressen kommer in går självkontrollen ut.

Det är ett allmänt accepterat faktum att när vi är stressade så har vi svårt att reglera våra känslor. Men likväl har vi svårt att reglera våra handlingar och kroppsliga impulser. Det är med andra ord inget slump vad man får för ord om man skriver ordet stressed baklänges….Socker, fett och salt är svårt att motstå när livets omständigheter är svåra att hantera. Jag tänkte jag skulle läsa ett parti ur Alexander Perskis bok ”Ur Balans”, där han tacklar detta fenomen och kopplingen till depression och utbrändhet.

”[…]En rad symtom från kroppen visar på en enorm anspänning, men samtidigt finns inga tecken på en beteendeaktivering. Det är som om man varvar bilmotorn vid rött ljus men inte kör iväg när det blir grönt. Detta tillstånd framkallar ett starkt tröstbehov, som ofta leder till att organismen överbelastas med socker eller fett. Sjukdomens natur gör att man inte kan företa sig något konstruktivt i svåra lägen. Social isolering och passivitet bidrar till att sjukdomen med tiden kan förvärras, och därför är det oerhört viktigt att personer som hamnat i ett sådant tillstånd får den hjälp de behöver. ” – Alexander Perski, ”Ur balans”, 2012

Jag tycker Perski här på ett bra sätt beskriver hur vårt sökande efter fett/socker (och därmed dopamin) tenderar att ta över vår kropp när vi är kroniskt stressade. En poäng jag vill göra med utgång från stycket ovan är hur detta beteendet blir till en ond spiral.

Du är stressad; du äter socker och fett

Du är stressad; du orkar inte ta dig för något konstruktivt.

Du är stressad; du isolerar dig och blir passiv.

Dessa tre punkter kommer oundvikligen över tid göra att du kommer gå upp i vikt. Jag har hjälpt många människor att gå ner i vikt genom åren, och det första rådet jag brukar ge är följande: Vill du ta bort fett från din kropp behöver du ta bort vikt från dina axlar. Att försöka tappa vikt när du är kroniskt stressad är inte bara svårt; jag tror det i praktiken är omöjligt. Har du en järnvilja av stål så går givetvis det mesta, men du kommer må fruktansvärt uselt och därför tycker jag inte det är ett möjligt alternativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.